Sävar IK prisas för hållbarhet
När Sävar IK höll årsmöte firades det med smörgåstårta. Nyligen utsågs de till årets mest hållbara förening 2022 på Idrottsgalan i Umeå.
Sävar IK är en flersektionsförening i den västerbottniska orten Sävar. Per Höglund är ordförande för korpsektionen.
Hur känns det att ha fått den här utmärkelsen?
– Vi är jätteglada. Eftersom vi har jobbat med en hel del hållbarhetsprojekt känns det väldigt kul att få pris för sina ansträngningar.
Varför är det viktigt för er att jobba med hållbarhet?
– Sävar är ett litet samhälle med cirka 3 000 invånare och Sävar IK har 1 000 medlemmar, vilket innebär att drygt 30 procent är med i föreningen. Kan vi skapa bra rutiner och bra medvetenhet kring miljö och hållbarhet så skapar vi också ett bra samhälle för människorna som bor här. Korpen är en viktig del i det strategiska tänkandet kring hållbarhet och folkhälsa.
Hur jobbar ni med hållbarhet?
– Bland annat gick vi i maj månad ut och uppmuntrade medlemmarna att cykla till träningen, vilket vi såg hade effekt. Det var dels av miljömässiga skäl, men också av säkerhetsskäl. När fler cyklar blir det också färre bilar som rör sig på ett område med många barn.
– I samband med friluftslivets år i fjol arrangerade vi quiz-promenader där vi använde oss av Sävarån och frågor kopplade till plaster och miljöförstöring i naturen och vattendrag. Vi har även haft skräpplockardagar.
– I motiveringen till det här priset lyfts det också att vi jobbar för livslångt idrottande, genom att vi har en korpsektion. Motionsidrotten ökar hållbarheten för samhället i helhet.
Vad mer vill ni göra på det här området?
– Just nu är det ett projekt som vi har blivit beviljade pengar från länsstyrelsen för. Det handlar om att utreda och skapa vandrings- och cykelleder med grillplatser runt Sävarån. Tanken är att vi ska samarbeta med Svenska Kyrkan som vill skapa en pilgrimsled i det här området. Förhoppningen är att få till en hälsans stig runt Sävarån för barn och familjer.
Sävar IK Korpen erbjuder flera olika aktiviteter, däribland badminton, löpning, innebandy, hockey och skidor. Under pandemin lades även discgolf till utbudet, som blev en riktig hit.
– I samarbete med Norra skog och med medel från länsstyrelsen kunde vi bygga en 18-hålsbana. Vi lånade ett räkneverk som visade att 5 500 personer hade passerat den här banan under de tre första månaderna.
Per Höglund berättar att Sävar är en barnrik ort och att Sävar IK Korpen också jobbar för att erbjuda den yngre målgruppen alternativ till de stora idrotterna.
– Vi har bland annat kört idrottsfritids där vi haft en kille anställd och bjudit in till olika prova på-aktiviteter, exempelvis pickleball och discgolf.
Vad drömmer ni om för framtiden?
– Vi drömmer om att få anordna fler tävlingar. Vi har testat att köra igång motionslopp i både skidor och löpning. Nu skulle vi vilja se om vi kan göra event där vi kan dra in lite pengar till sektionen och på så sätt satsa mer på andra utvecklingsidéer. Ekonomisk hållbarhet är också viktigt.
Har er förening något spännande på gång som vi skulle kunna lyfta i Korpnytt? Kontakta oss på emelie.nordh@korpen.se.