Tomtesmyg, boule och fotboll – all rörelse räknas i Korpen  

Det är kul att se alla föreningar som genomför den klassiska korpaktiviteten Tomtesmyg så här i slutet på året. Vi hoppas alla tomtar hittas i god tid inför julafton! 2025 går vi in i ett år där vi som förbund fyller 80 år men innan vi börjar titta framåt kan det vara värt att se tillbaka och summera året som gått.  

Genom samarbete blir vi fler i korprörelsen 
Det är lätt att slänga sig med ord som tillsammans och gemenskap men vi tror att det ändå verkligen finns något genuint och fint i gemenskapen i Korpen. Oavsett om du varit ledare i 30 år eller om du precis har börjat så är det många som vittnar om det speciella i att vara en del av Korpen.  

Vi är helt enkelt många som ser den stora potentialen och ska vi lyckas växa behöver vi använda oss av den kraften och samarbeta mer och bättre. Från förbundet driver vi till exempel nätverk för erfarenhetsutbyte och förenklar i alla steg för att göra det enkelt att ta kontakt och använda sig av det stöd som finns. Låt oss fortsätta utveckla samarbetsformerna de närmsta åren. Kraften i att vi jobbar tillsammans och drar åt samma håll kan inte nog överskattas.  

Korpens strategi ger fokus och ny energi 
Det känns självklart att också lyfta att vi lyckades pricka in en ytterligare mötesplats med fint väder på Runö i Åkersberga. Det är så värdefullt när vi ses och deltar i det större gemensamma arbetet och vi behöver prata om vad vi kan göra inför nästa förbundsmöte för att öka antalet deltagare. Kanske är det dags att införa vårt första hybridmöte 2026? 

Efter en bred förankringsprocess togs Korpens nya strategi och det är tydligt att det finns en stor enighet om Korpens värderingar och riktning framåt. När många andra sneglar mot kommersialisering står vi kvar i tron på den föreningsdrivna och demokratiska föreningsidrotten.  

Vi går nu in i en period där den övergripande strategin ska leta sig ner i konkreta planer hos er föreningar med stöd av kansliet och RF-SISU. Varje förening kan och ska inte göra allt men det är viktigt att diskutera vilka förflyttningar som är viktiga att göra de närmsta åren.  

Och att det finns en handlingsplan framåt för hur det ska gå till. Vi förbättrar Korpen och stärker varumärket genom det vi gör, inte genom det vi säger eller skriver i fina ord.  

Korpens medlemmar är fortsatt väldigt nöjda  
Vi fick även resultatet av ytterligare en Nöjd-Medlems-Index (NMI). Den första mätningen gjordes 2014 och nu 10 år senare gjordes den sjätte mätningen och vi har under alla år haft ett stabilt och högt värde och nu nåddes en ytterligare toppnotering. Vi har fantastiskt duktiga och uppskattade ledare! 

Vi startade Sveriges Motionsvecka 
Vi drog igång vår första motionsvecka och flyttade vår motionsstreak som inspiration för rörelse in i den veckan. Att dra igång en motionsvecka är dels ett svar på en motion som önskade en kraftsamling kring en särskild dag, men vi har även inspirerats av Dansk Firmaidrotts framgångsrika motionsvecka som genomförts i 10 år.  

Det är dock faktiskt inte något nytt påfund utan redan på 40-talet drev Korpen folkidrottsveckor och korporationernas idrottsvecka. Styrkan är att vi får något att kraftsamla kring vid en gemensam tidpunkt och att vi enkelt kan planera och förbättra det vi gör från år till år.   

Motionsglädje sedan 1945  
Vid grundandet av Svenska Korporationsidrottsförbundet vid slutet av andra världskriget konstaterade Korpens grundare Carl Albert Andersson att ”Människor behöver en frisk kropp och någonting att hoppas på”. År 2025 fyller Korpens förbund 80 år och även om tiderna förändras fortsätter Korpens arbete med att skapa ett friskare och gladare Sverige genom motion.  

Vi vill verkligen tacka för allt engagemang och den fina verksamhet som ni bedriver runtom i Sverige. Utan er inget Korpen! 

God jul och gott nytt motionsår med Korpen! 

//Erik & Erik