2023 – ett år fyllt av motionsglädje!

Så har snart 365 dagar passerat igen. När vi blickar tillbaka på året som gått så har det, precis som tidigare år, hänt massor inom vår organisation. Vi har gemensamt lyft fram Korpens roll som en viktig motionsaktör och visat på den nytta som vi gör, både lokalt och nationellt. 

Det som präglat året i stort är den strategi som ska forma våra kommande år. Under 2023 har strategin börjat färgläggas och få konturer. En viktig arbetsinsats till strategiarbetet ägde rum under Korpens mötesplats den 13–14 maj. Då samlades 150 personer på Runö i Åkersberga, några mil norr om Stockholm, för att tillsammans jobba med strategi 2032Under dagarna genomfördes grupparbeten som bidrog till värdefulla inspel för det fortsatta strategiarbetet. Arbetet med strategin fortsatte under dialogmöten den 7 och 9 november där ytterligare viktiga inspel arbetades fram.

Vårt motionslandslag fortsatte sätta människor i rörelse och vi passerade under året den magiska gränsen på 25 000 personer i truppen. I skrivande stund är även 379 arbetsplatser med i motionslandslaget. I november genomförde vi, precis som i fjol, den nationella satsningen som vi valt att kalla motionsstreak. Sju dagar i sträck peppade vi varandra att motionera minst 20 minuter om dagen i en vecka. Utvärderingen av motionsstreaken, med 328 respondenter, visade till vår stora glädje att hela 91 procent uppnådde rörelsemålet om att motionera minst 20 minuter om dagen under veckan.

Lagom till sommaren startades ”Världens största tipspromenad” som är en del i satsningen på Motionslandslaget och att få hela Sverige att röra sig. Tack vare det digitala motionsalternativet, och att tipspromenaden bygger på en webb-baserad app, kan användaren gå tipspromenaden när som helst och var som helst. Ett uppskattat koncept då det också finns frågepaket som passar alla.

Sommaren startade med regn, men inte vilket regn som helst utan ett medaljregn! Den 14–18 juni samlades tusentals människor i Bordeaux där årets upplaga av European Company Sports Games (ECSG) gick av stapeln. Från Sverige fanns cirka 60 deltagare som tävlade i en rad olika sporter. Trots den 30-gradiga värmen så påverkades inte betyget. Tillsammans tog deltagarna sju medaljer av samtliga valörer.

Hösten började krypa sig närmare och vecka 36 genomförde 50-talet föreningar en nationell satsning att aktivera våra seniorer genom att arrangera Korpens Aktiva Seniorvecka. Det var fler korpföreningar än någonsin som visade intresse av att arrangera veckan, men det viktigaste av allt var att nästa alla föreningar fått flertalet nya medlemmar efter arrangemanget. 

Blickar vi tillbaka ser vi att vi tillsammans fortsätter vara starka och föregångare med att erbjuda nya motionsaktiviteter. Ett exempel på det är när Korpen Jönköping, tillsammans med Jönköping Roundnet, i september anordnade en turnering i den snabbt växande sporten Spikeball.

Under hösten kom ett besked om att generalsekreterare Eva Bjernudd avslutar sin anställning efter nästan 15 år på posten. Eva har under sina många år som generalsekreterare varit med om att lyfta Korpen till ett modernt och framgångsrikt motionsförbund som ligger rätt i tiden. Förbundsstyrelsen arbetar just nu med rekryteringsarbetet för att så snart som möjligt få en ny generalsekreterare på plats.

Vinterkylan började omfamna landet från norr till söder och då passade det väldigt bra att bjuda på kunskap och gemenskap genom skärmen. I slutet av november var det premiär för Studio Korpen som bjuder på en serie webbinarium för Korpens föreningar. Tillsammans djupdyker vi i ett aktuellt ämne under ett livesänt panelsamtal med frågestund. Först ut var ett ämne som flertalet föreningar är väldigt intresserade av att lära sig mer om, nämligen kommunikation och trendspaning i sociala medier. Fortsätt tipsa om ämnen ni vill lära er mer om!

Såg eller lyssnade du på Musikhjälpen den 12 december? Då kanske du la märke till att Korpen fick en stund i rampljuset. Korpen Växjö var på plats på Stortorget för att erbjuda en tipspromenad, pickleball och gå-fotboll med självaste Ravelli. Under veckan fanns en gemensam insamlingsbössa för oss på Korpen som gick under namnet Korpen - Motionslandslaget. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad!

KIT, vårt gemensamma IT-system, tog några ordentliga kliv under 2023. Bland annat flyttades de första korpföreningarna i slutet av juni till det nya användargränssnittet för medlemmar i KIT, MyBusiness. Under året har ett 40-tal korpföreningar som har gruppträning fått möjligheten att prova det nya användargränssnittet.

2023 har precis som tidigare år bjudit på många erfarenheter, höjdpunkter och lärdomar. Vi räknar in 19 nya föreningar och precis som i fjol fortsätter medlemstalet öka. Att komma tillbaka från coronapandemin och allt vad det innebär har varit utmanande, men ert engagemang och driv har verkligen givit resultat. Bra jobbat!

Nu fortsätter vi tillsammans lyfta blicken i vårt strategiarbete och fundera över vad som är viktigt för att vi ska vara en ännu starkare motionsrörelse om tio år. Tack för det här året alla ni engagerade korpmedlemmar och föreningar som gjorde 2023 till ett år i positiv anda. Ha en riktigt skön jul och ett gott nytt år!