Leffe hedersprisades för sina insatser i idrottens tjänst
För ett par helger sedan fick han kliva upp på scenen under Riksidrottsmötet och ta emot en utmärkelse av ädlaste valör: Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.
Leif Gerhardssons 67-åriga liv har vigts åt idrotten, både yrkesmässigt och ideellt. För ett par år sedan slutade han efter många år som föreningsutvecklare på Korpens kansli, med ålderns rätt. Men Leffe klev inte ut genom dörren för att njuta av det typiska pensionärslivet. Nejdå, istället klev han in som verksamhetschef på Smålandsidrotten plus fortsatta ideella uppdrag för öländska hemmaföreningen Persnäs AIF. Och en hel del annat i idrottens tjänst.
Du är ju fortfarande minst lika aktiv inom idrotten, men om du ändå tittar bakåt – vilka är guldkornen i din långa idrottskarriär?
- Att jag gör samma sak idag som jag gjorde när jag var 13 år! Då var jag ordförande i en idrottsförening här på Öland och arrangerade cuper, tävlingar och seriespel. Jag gör exakt samma sak nu, fast i en annan ölandsförening, Persnäs IF.
Men visst finns det fler guldkorn och höjdpunkter?
- Jodå, från min tid på Korpen är jag mest stolt över min tid som ”föreningsdoktor”. Att jag med hjälp av lokalt engagerade har räddat Korpen Gotland, Korpen Orsa, Korpen Trollhättan och Korpen Lund från nedläggning känns bra i hjärtat. Flera av de föreningar jag hjälpte till att ”hjärtstarta” är ju numera smycken i Korpens verksamhet.
Googlar man ”Leif Gerhardsson Öland” dyker också Kyrkstafetten upp..?
- Jo, det är ju också nåt som jag kan känna en stor stolthet över. Då, 1979, var det Sveriges största långloppsstafett och jag var som 21-åring den som höll i de många trådarna. Bland annat lyckades vi engagera Lennart Hyland som konferencier. Kyrkstafetten finns fortfarande kvar. För en månad sedan gick den 44:e stafetten med tusentals löpare.
Dina rötter i Korpen, på vilket sätt färgar de din fortsatta idrottkarriär?
- Jag tror att Korpen har en ny möjlighet framåt genom samverkan. I min förening Persnäs IF har jag startat en korpsektion som en del i föreningen. Det behövs ett nytänk där föreningar och Korpen krokar arm för att nå fram till att ”alla är välkomna”.
- Under Mötesplatsen 2023 pratade vi ju mycket om hur Korpen ska knyta fler ideella krafter till organisationen. Jag kan tycka att Korpen har förlorat sin grund i klubbar och sektioner, det behövs en samverkan för att få en naturlig rekryteringsgrund. Ett samarbete mellan idrottsklubbar och Korpen är ett sätt att hitta tillbaka