Korpen Södertälje + Trosa = sant!
När Korpen Södertälje anordnade utomhusträning i Trosa under pandemin föddes en idé. Nu har det gått fem månader sedan Korpen Södertälje Trosa såg dagens ljus. Vi passade på att ställa några frågor till verksamhetschef Annelie Dahlgren om hur det har varit att inkludera ytterligare en ort i föreningen.
Korpen Södertälje har funnits sedan 1948. Hösten 2022 blev även Trosa en del i verksamheten.
– Tanken väcktes under corona, när vi blev permitterade och vår anläggning stängdes ned. En av mina kolleger bor i Trosa kommun och började med utomhusträning där tre gånger i veckan. Det fanns ingen Korpen i Trosa men vi kände att det fanns ett sug efter vår verksamhet.
– Det här innebär att vi har en kommun till att hitta medlemmar i. Vi förstår också att det tar tid att etablera sig på en ny ort, därför smyger vi igång.
Hur har processen varit?
– Det har varit ganska smärtfritt. Både Södertälje kommun och Trosa kommun har varit positiva. Vi hade redan innan ganska mycket folk i Trosa-gruppen och vi håller på att utöka verksamheten allt eftersom. I höstas startade vi en padelkurs för seniorer i Trosa och just nu ska vi smyga igång en till Stark & smidig-grupp.
– Vi blev även kontaktade av en pappa som ville starta upp hockey för killar som inte var etablerade i något lag, så det drog vi också igång. Vi känner att vi gärna blir som ett litet paraply för idrotter som inte tillhör någon annan organisation.
Vilka lärdomar har ni dragit?
– Att man ska våga prova. Det är inte så krångligt. Det känns som att våra kommuner är välvilligt inställda, de vill ju också att fler ska röra på sig. Vi känner oss väldigt nöjda med det här – det är en spännande tid som vi har att möta.
Korpen Södertälje Trosa har cirka 600 medlemmar och erbjuder flera olika aktiviteter, både till privatpersoner och företag. Det handlar bland annat om gruppträning, vattenträning, babysim, barnvagnsträning och padel.
Vad har ni på gång 2023?
– Vi håller på att lansera pickleball. Vi kommer också att genomföra sommarlovsaktiviteter i både Södertälje och Trosa och göra någon form av företagssatsning på båda orterna. Vi planerar även att starta SOMA MOVE i Trosa, eftersom det inte finns där. Det gäller att hitta det som ingen annan erbjuder för att få nya medlemmar.
– Sen har vi överlag ett ”behållar-perspektiv”. Det är jätteviktigt att inte bara fokusera på nya utan också se till att verkligen jobba med och behålla de medlemmar som vi redan har.
Ett annat aktuellt exempel på föreningsverksamhet över kommungränser hittar vi i Dalarna. Där har Korpen Orsa utökat sin verksamhet till Mora och därmed bytt namn till Korpen Orsa Mora.
Har er förening något spännande på gång som vi skulle kunna lyfta i Korpnytt? Kontakta oss på emelie.nordh@korpen.se.