Seniorverksamhet

Seniorer är en stor och viktig målgrupp inom Korpen. Här kan din förening hitta information och inspiration om hur ni kan starta ny eller utveckla befintlig verksamhet för 65-plussare. 

Utvecklingsgrupp

För att underlätta för föreningar att komma igång med verksamhet mot seniorer, eller utveckla pågående verksamhet, finns det numera en utvecklingsgrupp som utgörs av korpföreningar som utbyter erfarenheter. Målet är att få fler seniorer att uppleva rörelseglädje och gemenskap inom Korpens verksamhet.

Föreningar som ingår i gruppen har möjlighet att delta vid fyra digitala träffar under ett års tid. Vid dessa tillfällen tar vi upp:

  • Nuläge
  • Aktiviteter anpassade för målgruppen
  • Ledarrekrytering
  • Lokal samverkan
  • Utbildningar
  • Aktiv senior-vecka

Seniorveckor

2021 togs initiativet till en Aktiv senior-vecka. Syftet med veckan var att skapa uppmärksamhet lokalt med målet att locka fler seniorer att bli medlemmar i Korpen. Initiativet togs mycket väl emot så numera arrangeras seniorveckan två gånger om året, vecka 3 och vecka 36.

Deltagande föreningar väljer själva aktivitet och utformning av veckan. Förbundskansliet bidrar med utskick av pressmeddelanden och digitalt marknadsföringsmaterial.

Vill er förening också vara med på seniorveckorna? Kontakta Regina Hedström på förbundskansliet, regina.hedstrom@korpen.se.

Bilder och marknadsföringsmaterial

Om ni behöver material för att marknadsföra exempelvis seniorveckan finns färdiga mallar på hemsidan Toolbox. Där kan ni skapa och ladda ner affischer för utskrift och bilder som kan användas i sociala medier. På Korpens Flickr-konto finns också bilder på målgruppen som är fria att använda för korpföreningar. 

Projektstöd

Korpföreningar kan söka projektstöd för utvecklingsinsatser som förbättrar förutsättningarna för 65+ att regelbundet idrotta och delta i föreningsaktiviteter. En ny ansökningsperiod kommer att öppna upp under 2025. Här kan du läsa mer om projektstödet så länge.

Träningsinspiration för seniorer

Vardagscirkel

Att motionera ska vara roligt! Vi har satt ihop ett svettigt och roligt pass med tio olika övningar som vi valt att kalla för vardagsträning. Övningarna aktiverar hela kroppen och gör den redo för att möta vardagens olika utmaningar. Cirkelträningen passar både nybörjare som senbörjare då deltagaren själv väljer svårighetsgrad för övningarna.

Vi hoppas att detta cirkelträningspass ska inspirera både dig som instruktör och dina deltagare till att göra vardagsträningen lite roligare.

Förberedelser

Börja med att lägga ut instruktionskorten i en cirkel med tillhörande redskap. Inled träningspasset med valfri uppvärmning på 3–5 minuter. Välj ett tidsintervall för hur länge deltagarna ska göra varje övning. Vi rekommenderar 45–60 sekunders intervaller. Gå igenom alla övningar ett eller två varv beroende på hur mycket tid du har för ditt träningspass.

Instruktionskort

Passet består av tio olika övningar/stationer och vi rekommenderar att vara två till tre deltagare per station. Nedan kan du ladda instruktionskort för varje övning.

Vardagsträning 1 – Tunneln

Vardagsträning 2 – Golvet

Vardagsträning 3 – Draken

Vardagsträning 4 – Kassar

Vardagsträning 5 – Rockring

Vardagsträning 6 – Strumpor

Vardagsträning 7 – Gå ner på knä

Vardagsträning 8 – Balansgång

Vardagsträning 9 – Benböj på stol

Vardagsträning 10 – Stampa i golvet

Redskap

För att kunna genomföra alla tio stationer behövs redskapen nedan. Anpassa antalet redskap utifrån deltagarantalet.

  • Kryptunnel, max tre.
  • Yogamatta, max tre.
  • Tygkassar med petflaskor fyllda med sand/grus eller vatten. Max sex kassar och sex flaskor.
  • Rockring, max tre.
  • Strumpor som gärna är en modell större för att kunna trä över skorna. Max tre par.
  • Stolar utan armstöd, max tre.
  • Snöre/rep/tejp för att märka upp balansgång, max tre längder.

Kika gärna på instruktionsfilmen i spelaren ovan för att se hur de olika övningarna bör genomföras och hur deltagaren kan anpassa svårighetsgraden.

Inspireras av Korpen Västerås seniorparkour 

 

Frågor?

Välkomna att höra av er till Regina Hedström
0709-11 38 38
regina.hedstrom@korpen.se