Mitt Everest

Reklambild för "Mitt Everest".

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har med stöd från Svenskt Friluftsliv skapat motionsutmaningen Mitt Everest. Runtom i Sverige kan deltagare samla höjdmeter i lokala backar för att till slut nå Mount Everests topp på 8849 meter över havet. Med utmaningen vill Korpen erbjuda en rolig och enkel motionsaktivitet utomhus i människors tätortsnära friluftsmiljö.

Mitt Everest är utmaningen som gör det möjligt att bestiga världens högsta berg på hemmaplan. Deltagarna går eller springer upp och ner för en backe i sin närhet tills de har samlat ihop 8849 höjdmeter, vilket är höjden på Mount Everest. På vägen passerar de toppar i såväl Sverige som övriga världen, exempelvis Granberget i Värmland och Kilimanjaro i Tanzania. Idén och ursprunget kommer från Korpen Umeå som under 2020 fick över 800 umeåbor att ta sig an utmaningen att gå upp och ner för Bräntbergsbacken i deras utmaning Bränteverest. 

Som arrangör för varje enskild utmaning står en lokal korpförening. Deltagare i aktiviteten blir medlemmar i den ideella föreningen, betalar medlemskap samt en aktivitetsavgift specifikt för utmaningen.

Vi vill ge människor möjlighet att njuta av sin vandring utan fokus på tekniskt krångel. Därför har vi tagit fram en webblösning anpassad för mobilen där deltagaren enkelt kan registrera sina vändor och se hur högt upp de tagit sig.

Vad vinner föreningen på att delta?

Som förening vinner ni både intäkter och nya medlemmar då utmaningen är helt kostnadsfri för er som förening att anordna. Med hjälp av Mitt Everest får föreningen alltså större synlighet, potential att locka nya medlemmar samt att varumärket Korpen stärks lokalt och tar större plats som motionsaktör.

Vad krävs av er som förening?

Ingenting! Haka på Mitt Everest genom att välja en backe på er ort och kontakta Korpens förbundskansli så ordnar vi resten och hjälper er komma igång.

Vad stöttar Korpens förbundskansli med?

Korpens förbundskansli sätter upp utmaningen i Korpens IT-system KIT och hjälper er med att publicera den lokala Mitt Everest-hemsida där deltagaren kan logga in i utmaningen samt få mer information. Som arrangörer får ni även stöd i form av marknadsföringsmaterial som till exempel pressmeddelanden, skyltar, tröjor, bilder för sociala medier samt profilmaterial.

Företag och arbetsplatser

Mitt Everest kan även genomföras på arbetsplatser. Vi har tagit fram en funktion för att skapa en grupp som olika personer kan bjudas in till. Därmed kan en företagsgrupp skapas som man sedan bjuder in medarbetare till. De behöver alltså inte finnas på samma ort för att få ett gemensamt sammanhang. Dessutom finns möjligheten att skapa vad vi kallar en serie som består av flera grupper. Det innebär att ett företag kan skapa en övernivå som heter t ex ”Företagsnamnet” som sedan består av ett antal lag/grupper som tävlar mot varandra inom företaget. Funktionen kan även användas för att skapa företagsutmaningar mellan eller inom branscher, t ex reklambyråer som tävlar mot varandra i en serie eller att man sätter upp en företagsserie där olika lag kan tävla mot varandra.

Grundfunktionen för att anmäla sig är fortsatt på individnivå. Om det finns företag som vill betala på annat sätt, t ex få en faktura för alla sin medarbetare så kan ni lösa det genom att skapa en rabattkod i KIT som innebär att priset är noll kronor vid anmälan. Då kan alla anmäla sig individuellt men betalningen sköts centralt i kontakt med er.

Marknadsföring

Oavsett om ni använder sociala medier, nyhetsbrev, trycksaker eller andra vägar för att marknadsföra Mitt Everest finns färdigt material att ta del av.  

Bland annat går det att ladda ner affischer och annonsmallar i olika storlekar från Toolbox. Ni hittar dem i mappen som heter Mitt Everest.

Till Toolbox:  https://toolbox.okidok.se/Modules/Prepri/Public/

Vi har också laddat upp Mitt Everest-stickers i Korpens Dropbox, som exempelvis kan adderas till en bild eller ett informationsblad.

Till Dropbox:

https://www.dropbox.com/sh/w6ih2jl8j1g6eu7/AAD0yx8mGLvhZXAbMAosQQDFa?dl=0

Gör ni Instagram-händelser om Mitt Everst går det att hämta stickers direkt i appen, genom att söka på "Korpen".

Och på giphy.com finns GIF:ar med Mitt Everest-tema.

Till Giphy: https://giphy.com/Korpen/mitt-everest

Tipsa lokala medier 

Vi hjälper er gärna med pressmeddelande till de lokala medier som finns i ert område. Skicka en beskrivning till magnus.dahlberg@korpen.se om just er förenings Mitt Everest: namn på Everest-utmaningen, höjdmeter, antal rundor som krävs, under vilken tid utmaningen pågår, kontaktperson med telefonnummer och/eller mejladress. Berätta gärna varför ni satsar på Mitt Everest och skicka med några bilder på berget/kullen med mobilen (både liggande och stående kamera).

Motionsnytt och korpen.se

Förbundskansliet synliggör Mitt Everest i sociala medier och på korpen.se. Utmaningen får även plats i Motionslandslagets nyhetsbrev som går ut till drygt 22 000 privatpersoner och cirka 500 arbetsplatser. 

Lokala Facebook-grupper

På flera orter har lokala Facebook-grupper startats där deltagarna kan peppa och inspirera varandra längs vägen mot toppen. Forumet blir också en möjlighet för den lokala föreningen att nå ut med information, både inför utmaningen och under resans gång.

#mitteverest

Tagga gärna era bilder med #mitteverst i sociala medier!

SkolEverest - en del Mitt Everest

Skoleverest riktar sig endast till skolor och fritidsverksamheter. Genom stöd från Riksidrottsförbundet har vi fått möjlighet att bygga ut den satsning på Mitt Everest, som vi gör med stöd av Svenskt Friluftsliv, till att även fungera för skolklasser. I SkolEverest deltar man som grupp! Genom utmaningen vill vi ge eleverna på skolan möjligheten att bestiga världens högsta berg tillsammans som klass. Skolan väljer själv en lämplig backe i närheten, skriver in dess höjdmeter, lägger till klassen och sen är det bara att dra igång.

Frågor?

Andrea Davidsson
andrea.davidsson@korpen.se